talno ogrevanje thermotechTalno ogrevanje je celovit sistem ogrevanja, ki je v veliki večini primerov zamenjal klasični radiatorski ogrevalni sistem.

Sistem talnega ogrevanja deluje na nižji ogrevalni temperaturi, in ogreva sobo na bolj prijeten način. Ker so cevi položene v betonski podlagi (estrihu), s toplo vodo ogrevamo celotno površino, kar omogoča bistveno nižjo ogrevalno temperaturo. Cevi se polagajo nad odbojno folijo ali v aluminijaste plošče, kar omogoča enakomerno porazdelitev toplote po celotni sobi.

Če je talno ogrevanje pravilno zasnovano, pretoki izračunani in sistem pravilno nastavlje, dosegamo s talnim ogrevanjem v primerjavi s klasičnim radiatorskim ogrevanjem velike energijske prihranke. Udobje talnega ogrevanja je namenjeno predvsem temu, da ljudje uživajo v ugodni klimi, obenem pa je tudi bolj udobno hoditi po ogretih tleh.

Tehnično gledano, lahko rečemo, da se toplota sproščena skozi sevanje, v primerjavi s toploto sproščeno skozi gibanje zraka, poveča s talnim gretjem. Toplotno sevanje lahko (za razliko od gibanja zraka) takoj preda toploto okolici in distribuira toploto v prostoru bolj enakomerno.

Prednosti talnega ogrevanja s hitrim segrevanjem zraka

  • hitro segrevanje zraka, omogoča majhne temperaturne spremembe v prostoru.
  • talno ogrevanje občutno zmanjšuje premike in kroženje prahu v hiši
  • talno ogrevanje deluje ob vsakršni talni oblogi (pri nekaterih pride do zakasnitve zaradi izolativnosti materialov)
  • talno ogrevanje obratuje pri nizki temperaturi, ki deluje tudi skupaj z energetsko učinkovitih toplotnih virov, kot so toplotne črpalke, kotli na pelete in solarnimi paneli, ali kombinacija teh

 

talno  <<< Več o talnem ogrevanju